Lespakket: De geschiedenis van Sint en Zwarte Piet

Beste docenten, directeuren, bestuurders en andere belangstellenden,

 

Bedankt voor uw interesse in ons lespakket. Op deze pagina kunt u de lessen en handleiding downloaden en vindt u meer informatie over het lespakket en de mogelijkheden rond gastlessen en presentaties.

 

De lessen zijn een onderwijstool voor een inhoudelijk gesprek over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet. Ze vertellen over het leven en de legendes rond Sint Nicolaas en de geschiedenis van (de viering van) het feest. Daarnaast wordt ingegaan op karikaturen en de bezwaren die tegen de figuur Zwarte Piet bestaan. Het niveau is geschikt voor leerlingen die niet meer in Sinterklaas geloven; groep 7 en 8. Het taalgebruik is eenvoudig, echter de inhoud is net zo goed geschikt voor oudere kinderen en volwassenen.

 

Het pakket bestaat uit vier onderdelen van elk ongeveer 20 minuten: ‘De Geschiedenis van Sinterklaas’, ‘De Geschiedenis van Zwarte Piet’, ‘Karikaturen’ en ‘Leuk?’

Wij adviseren basisscholen om de lessen verspreid over verschillende dagen te behandelen; bijvoorbeeld door les 1 en 2 op maandag te behandelen en les 2 en 3 op dinsdag. Zo is er genoeg ruimte om na te praten, en kunnen de leerlingen de informatie goed tot zich nemen.

 

Hulpmiddel

Nederland Wordt Beter werkt sinds 2014 met dit lespakket; de lessen zijn al op diverse basis- en middelbare scholen gegeven. We hebben gemerkt dat er op scholen – en ook bij sommige bedrijven – grote vraag is naar een hulpmiddel waarmee de discussie over Zwarte Piet op school gevoerd kan worden. Docenten en schoolbesturen voelen zich vaak niet voldoende uitgerust om de discussie te voeren, terwijl dit wel noodzakelijk is. Door het lespakket vrij beschikbaar te maken hoopt Nederland Wordt Beter een beter geïnformeerd gesprek te faciliteren.

 

Kosten

Het lespakket is gratis beschikbaar via onze website. Wij vinden het van belang dat iedereen toegang heeft tot kennis over de ware geschiedenis van het Sinterklaasfeest, en het belang begrijpt waarom het een feest moet worden voor alle Nederlanders.

Om dit werk te kunnen voortzetten is echter uw financiële steun van groot belang.  Donaties zijn daarom zeer welkom. Klik HIER om te doneren.

 

Gastles of presentatie met Q&A voor scholen, bedrijven en intochtcomités

Docenten van Nederland Wordt Beter verzorgen op verzoek ook gastlessen, presentaties en lezingen voor scholen, bedrijven, intochtcomités en andere belangstellenden. Naast de inhoud van het lespakket komen ook beeldvorming en aanverwante onderwerpen aan bod.

De kosten hiervoor worden vooraf berekend op basis van een inhoudelijk gesprek, waarin we uw behoeften en wensen inventariseren. Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier.

 

AAN DE SLAG:

  1. Download HIER de docentenhandleiding van lespakket ‘De Geschiedenis van Sint en Piet’. 

  2. Klik HIER en je kan van start!