ZWARTE PIET CAMPAGNE

Stichting NLWB heeft tot doel het Sinterklaasfeest een inclusief feest te maken voor alle bewoners van Nederland. Dit doel wordt nagestreefd door bewustwording te creëren over de figuur van Zwarte Piet en zijn rol in het Sinterklaasfeest – uiteindelijk streven is het aanpassen van deze figuur.

 

ZWARTE PIET IS RACISME

Zwarte Piet is Racisme campagne streeft naar een Sinterklaasfeest dat saamhorigheid viert, zonder racistische bijsmaak en zonder uitsluiting.

 

ZWART VAN ROET TENTOONSTELLING

‘Zwart van Roet’ bestaat uit een expositie, een filmavond, debatten, een leesgroep en een feest. Het evenement hoopt bij te dragen aan een constructieve discussie rondom ons nationale feest. ‘Zwart van Roet’ plaatst het Sinterklaasfeest en de figuur Zwarte Piet in een bredere maatschappelijke en historische context. Dit gebeurt onder andere door een expositie met werk van diverse kunstenaars. De expositie is gecombineerd met een historisch overzicht van de Sinterklaasviering en geopolitieke en sociale gebeurtenissen.

 

MEEST GESTELDE VRAGEN:

Waarom is Zwarte Piet Racisme?

Zwarte Piet is een figuur gebaseerd op de stereotyperende weergave van zwarte mensen in de 19de eeuw. Zijn verschijning refereert direct aan de Nederlandse geschiedenis van kolonialisme en slavernij. Ondanks de vele verhalen die er bestaan over de oorsprong van Zwarte Piet is dit de enige plausibele verklaring voor zijn tegenwoordige uiterlijk.

De meeste Nederlanders en Belgen zijn opgegroeid met de figuur en linken deze aan fijne jeugd herinneringen. Ook wordt de geschiedenis van kolonialisme en slavernij op onze scholen onvoldoende behandeld. Het is dan ook niet zonder oorzaak dat mensen het racistische karakter van Zwarte Piet’s uiterlijk niet erkennen.

 

Waarom deze campagne?

Wij geloven dat in onze huidige samenleving, in de 21ste eeuw, het tijd is om afscheid te nemen van de racistische stereotypering in de vorm van Zwarte Piet en Sinterklaas een vrolijk feest te maken voor iedereen, niet slechts de meerderheid. We zijn vastberaden om van ‘Zwarte Piet’ gewoon ‘Piet’ te maken, een figuur zonder raciale bijsmaak en stereotypering, en onze kinderen een traditie mee te geven die de tand des tijds kan doorstaan. Tot aan de 19de eeuw werd Sinterklaas eeuwenlang gevierd zonder Zwarte Piet, dus we weten dat dit mogelijk is.

 

Is Racisme niet een beetje een sterk woord om in de huidige Nederlandse samenleving te gebruiken?

Helaas komt racisme in Nederland nog steeds voor. Veel mensen geloven dat racisme iets is dat alleen racisten doen, maar racisme is meer dan zichtbaar verbaal of fysiek geweld. Het is niet alleen maar een verzameling individuele incidenten, maar ook iets dat in de samenleving geworteld is en dat we (vaak onbewust) accepteren en waar we deel aan nemen. Zwarte Piet is hier een voorbeeld van.

 

Wanneer begon het protest tegen Zwarte Piet?

Protest tegen Zwarte Piet was er al in jaren 40 en groeide gestaag in de jaren 60 en 70. Dit valt samen met de onafhankelijkheid van Suriname en de komst van veel mensen uit deze voormalige kolonie naar Nederland. Vanaf dat moment is er terugkerend protest tegen de figuur geweest, maar dit ging aan de meeste mensen voorbij. Nu is het, door internet en de media, dat het protest meer aandacht krijgt en meer mensen zich bewust zijn van de racistische kanten van Zwarte Piet.

De Zwarte Piet is Racisme Campagne begon op 1 juli 2011 en kreeg veel aandacht na de arrestatie van 2 van de oprichters, Kno’Ledge Cesare (Jerry Afriyie) en Quinsy Gario, omdat zij een t-shirt met de leus ‘Zwarte Piet is Racisme’ droegen bij de nationale intocht van Sinterklaas in november van dat jaar.

 

Maakt Quinsy Gario nog onderdeel uit van de campagne?

Quinsy Gario is niet langer betrokken bij de campagne, Hij heeft besloten zich te richten op ander werk. We zullen de campagne voortzetten, totdat Sinterklaas gevierd kan worden zonder racistische associaties.

 

Hier vindt u meer informatie:

Open hier Zwarte Piet: de Feiten
Open hier de meest gebruikte argumenten voor Zwarte Piet en enkele argumenten daartegen 

Meertens Instituut (Historische achtergrond). 
Cultuur en migratie in Nederland: de strijd om Zwarte Piet.