Skip links

NU ONLINE: Lespakket ‘De Geschiedenis van Sint en Zwarte Piet’ inclusief docentenhandleiding

Lespakket ‘De Geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet’ is onderwijstool voor inhoudelijk gesprek Sinterklaasfeest.

 

Vanaf nu is het lespakket ‘De Geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet’ inclusief docentenhandleiding online beschikbaar voor scholen en geïnteresseerden. De lessen, ontwikkeld door Stichting Nederland Wordt Beter, zijn een onderwijstool voor een inhoudelijk gesprek over het Sinterklaasfeest.

 

In het lespakket, dat bestaat uit vier korte lessen, het leven en de legenden rondom Sint Nicolaas en de geschiedenis van (de viering van) het feest behandeld. Ook wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van Zwarte Piet, karikaturen, en de bezwaren die er zijn tegen de figuur. De lessen zijn geschikt voor leerlingen die niet meer in Sinterklaas geloven: groep 7 en 8. Het taalgebruik is eenvoudig, echter de inhoud is net zo goed geschikt voor oudere kinderen en volwassenen.

 

Al sinds 2013 geeft de Stichting de lessen op verschillende basisscholen, maar ook op het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. De lessen, die leunen op historische en kunsthistorische bronnen, zijn bedoeld om meer kennis te verspreiden over de Sinterklaastraditie. Waar komt de traditie vandaan, en hoe heeft die zich door de eeuwen heen ontwikkeld? En waarom zijn er mensen die de figuur zwarte piet willen veranderen? Zo reageerde een basisschooldocent:

 

“Diverse leerlingen zijn anders gaan denken over zwarte piet. In ieder geval meer genuanceerd. Alle leerlingen zeggen blij te zijn de andere kant van het verhaal te hebben gehoord.”

 

Een leerling vertelde dat ze eerder de discussie had geprobeerd te voeren met een klasgenote, die het afdeed als gezeur. Na afloop van de lessen liet ze weten:

 

“Ze kwam net naar me toe en zei dat ze dit nooit geweten had, en het zo erg vind dat er niet naar mensen wordt geluisterd die zich gekwetst voelen. Zo zie je dat dialoog zo belangrijk is om die kennis over te dragen en bewustwording te creëren.”

 

Docenten, schoolbesturen en andere geïnteresseerden kunnen de lessen HIER downloaden. Via de stichting zijn ook gastdocenten beschikbaar.