Skip links

Stichting Nederland Wordt Beter lanceert op 1 juli ‘Lespakket Nederlands Slavernijverleden & Racisme’

PERSBERICHT: Stichting Nederland Wordt Beter lanceert op 1 juli ‘Lespakket Nederlands Slavernijverleden & Racisme’

Op zaterdag 1 juli, tijdens Keti Koti ofwel Dia di Abolishon, lanceert mensenrechtenorganisaties Stichting Nederland Wordt Beter (NLWB) het volledig nieuwe en gratis Lespakket Nederlands Slavernijverleden & Racisme. Vanaf die dag is het pakket op de site van NLWB gratis te downloaden voor docenten, ouders en andere geïnteresseerden. Kom op 1 juli, de dag waarop we herdenken dat de slavernij 150 jaar is afgeschaft, langs bij de kraam van Nederland Wordt Beter op het Museumplein in Amsterdam om het lespakket in te zien en erover in gesprek te gaan met de makers.

Het lespakket
Hoewel de aandacht voor het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden de afgelopen jaren is toegenomen, is er nog steeds te weinig begrip van. Met dit lespakket draagt Nederland Wordt Beter bij aan bewustwording onder Nederlandse kinderen en jongeren. Bewustwording van wat wel eens ‘de zwarte bladzijden’ van onze geschiedenis worden genoemd. Het waren echter geen bladzijden maar hele hoofdstukken, die tot op de dag van vandaag in alle betrokken gebieden een bepalende invloed hebben.

Met dit lespakket maken we de grote omvang van het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden inzichtelijk door verschillende betrokken gebieden te behandelen: West-Afrika, Indonesië, het Caribisch gebied en Suriname en Zuid-Afrika. Er is niet alleen aandacht voor de periode van kolonisatie, maar ook voor het pre-koloniaal verleden: zo doorbreken we de mythe dat de Nederlandse en andere Europese kolonisatoren lege of on(der)ontwikkelde gebieden bezetten.

Initiatiefnemer en directeur van NLWB Jerry Afriyie: ‘De behoefte aan dit lespakket is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Een mooi teken dat het bewustzijn over het slavernijverleden van Nederland toeneemt en dat mensen op zoek zijn naar meer verdieping en kennis over het onderwerp. We hopen met dit pakket een duurzame bijdrage te leveren aan de kennis van deze periode, die voor sommigen misschien ver weg lijkt, maar in werkelijkheid tot de dag van vandaag grote invloed heeft.’

Het lespakket bestaat uit onder meer een bronnenblad, opdrachten en keuze-opdrachten en een begrippenlijst. Daarnaast is er een docentenhandleiding met antwoordenblad en een bronnenlijst. Het pakket is bedoeld voor leerlingen van de hogere klassen van het basisonderwijs en de onderbouw van het middelbaar onderwijs. De leerlingen leren niet alleen over de geschiedenis, maar leren ook kritisch na te denken over de beelden die op school en in de media tot hen komen over het koloniale verleden en ooit gekoloniseerde landen.

Campagne 1 juli vrij
In juni werd de campagne #1julivrij opnieuw gelanceerd, om van 1 juli een erkende nationale feestdag te maken. Zo hebben we allemaal de gelegenheid deze dag vrij te nemen en te krijgen om de dag te gebruiken voor herdenking van het verleden, bewustwording en viering van de vrijheid. Via de campagnewebsite kun je de brief aan de fractie van het CDA ondertekenen om bij te dragen aan de campagne.

Kom langs
Ben je benieuwd naar het lespakket en wil je in gesprek met de makers ervan? Kom dan op zaterdag 1 juli langs op het Museumplein in Amsterdam. Er zijn inkijkexemplaren van het lespakket beschikbaar en we beantwoorden graag eventuele vragen. Ook kun je al je vragen over de #1julivrij-campagne stellen. We hopen je daar te mogen ontmoeten.

Praktische info
Na afloop van de herdenking zijn we te vinden bij onze kraam op het Museumplein in Amsterdam – vanaf ca. 15u, tot ca. 20u. Je kunt de kraam vinden bij de Boni en Tula-tent.

Over Nederland Wordt Beter
Dit lespakket is gemaakt door Stichting Nederland Wordt Beter, in samenwerking met docenten en met medewerking van mensen uit de verschillende gemeenschappen die aan bod komen.

Stichting Nederland Wordt Beter (NLWB) zet zich in voor een toekomst zonder racisme en uitsluiting. NLWB heeft drie concrete doelstellingen die binnen 15 jaar behaald moeten worden door middel van een 15-jarige interventie in Nederlands racisme van 2010 tot 2025:
1. Structurele en duurzame educatie over het koloniale- en slavernijverleden;
2. Een inclusief Sinterklaasfeest zonder racistisch stereotype;
3. De wettelijke verankering van de nationale herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij. Stichting Nederland Wordt Beter is (mede)initiatiefnemer van de campagnes Kick Out Zwarte Piet, 3 Mei: Nationale Dag van Empathie en het Zwart Manifest.