Projecten

Home / Projecten

Lespakket: De Geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

In vier korte lessen besteedt Stichting Nederland Wordt Beter aandacht aan de legenden rondom Sinterklaas en de geschiedenis van het Sinterklaasfeest. Ook wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van Zwarte Piet, karikaturen in het algemeen, en de bezwaren die er zijn tegen de figuur Zwarte Piet. Het lespakket is inclusief docentenhandleiding.

Meer informatie

3 Mei Dag van Empathie: Meer Respect en Begrip voor Elkaar

De Dag van Empathie heeft als doel meer begrip voor en bewustwording van culturele en etnische verschillen binnen de Nederlandse samenleving te creëren. Door het empatisch vermogen aan te wakkeren, hopen we groeiende kloven in de samenleving te dichten. Dit gebeurt met een gevarieerd programma bestaande uit sprekers, muziek, poëzie en kunst.

Meer informatie

Wit Aan Zet: Met Sunny Bergman en Jerry Afriyie

Veel witte mensen zijn zich niet bewust van de privileges die zij genieten omwille van hun huidskleur. Op welke manier kleurt ‘wit zijn’ hun denken? Naar aanleiding van de documentaire ‘Wit is ook een kleur’ kreeg Sunny enorm veel berichten van witte mensen met de vraag: ‘Wat kan ik doen?’ Daarop ontwikkelde zij samen met Jerry Afriyie het platform ‘Wit aan zet’.

Meer informatie

Feest voor Alle Kinderen: Hulptool voor Scholen

Steeds meer scholen ontwikkelen richtlijnen voor een inclusief Sinterklaasfeest. Om scholen hierbij te helpen, ontwikkelden wij een onderwijstool om dit belangrijke gesprek te voeren. Zodat er binnen de school een dialoog plaats kan vinden om het Sinterklaasfeest weer voor iedereen, groot en klein, een geweldig feest te maken!

Meer informatie

Onderwijspakket Nederlands slavernijverleden

Stichting Nederland Wordt Beter zet zich in voor een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Na een lespakket over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet, is het nu tijd om het Nederlandse slavernijverleden op de kaart te zetten. Educatie is wat ons betreft dé manier om historisch besef en daarmee onderling begrip te vergroten.

Meer informatie

Diversiteit in de Klas (Workshops voor docenten en geïnteresseerden)

Stichting NLWB en de OBA organiseren ‘Workshops voor Inclusief Onderwijs’. Tijdens de workshops krijgen Amsterdamse leerkrachten tools aangeboden om op een bewuste manier om te gaan met diversiteit in de klas. De workshops sluiten op praktische wijze aan op de alledaagse uitdagingen van het basisonderwijs.

Meer informatie

ZWARTE PIET CAMPAGNE: FEEST VOOR ALLE KINDEREN

Stichting Nederland Wordt Beter heeft tot doel van het Sinterklaasfeest een inclusief feest te maken voor alle bewoners van Nederland. Dit doel streven wij na door bewustwording te creëren over de figuur van Zwarte Piet en zijn rol in het Sinterklaasfeest. Ons uiteindelijke streven is het aanpassen van deze figuur.

Meer informatie

Sinterklaasintocht Zuidoost

De ideale Piet is een Piet die niemand kwetst. In Amsterdam Zuidoost organiseren bewoners en organisaties, onder leiding van Stichting Nederland Wordt Beter sinds 2016 het jaarlijkse Sinterklaasintocht in Amsterdam Zuidoost. Op vernieuwende wijze wordt dit inclusieve Sinterklaasfeest gerealiseerd.

Meer informatie