Sinterklaasintocht Zuidoost

In de controverse rond Zwarte Piet kiezen wij voor toekomstperspectief. Gezamenlijk geven wij de aftrap voor een Sinterklaasintocht vol creativiteit, inspiratie en gezelligheid; een feest voor iedereen, waarbij niemand uitgesloten wordt.

De ideale Piet is een Piet die niemand kwetst. In Amsterdam Zuidoost organiseren bewoners en organisaties, onder leiding van Stichting Nederland Wordt Beter sinds 2016 het jaarlijkse Sinterklaasintocht in Amsterdam Zuidoost. Op vernieuwende wijze wordt dit inclusieve Sinterklaasfeest gerealiseerd.

De intocht in Zuidoost streeft ernaar om de Sinterklaastraditie mee te nemen naar de 21e eeuw, waarbij kinderen centraal staan en zij als gelijken heel veel plezier beleven en het ouderwets gezellig met elkaar hebben. En waar jong en oud evenveel plezier aan het feest kunnen beleven, vrij van verdriet of schuldgevoel.

Met Sinterklaasintocht Amsterdam Zuidoost wordt een lange traditie voortgezet van surprises, snoepgoed, muziek, cadeaus en versieringen, en tegelijkertijd vernieuwd: de goedheiligman introduceert ‘vrienden van sinterklaas’ in plaats van zwarte pieten. Deze moderne invulling van de traditie laat zien dat het Sinterklaasfeest een feest kan zijn voor alle Nederlanders.

Doelgroep
De primaire doelgroep is kinderen en jongeren in de leeftijd van 1 jaar tot 14 jaar. De intocht is echter voor iedereen uit Zuidoost, jong en oud, toegankelijk en makkelijk bereikbaar. Door het onderwerp en de gevarieerde programmering met onder meer populaire artiesten uit Zuidoost trekt het evenement een jonge doelgroep (met hun broers, zussen, ouders en grootouders) aan van verschillende achtergronden.

De Hulpklaasjes, vrienden van Sinterklaas
Ook in Zuidoost komt Sinterklaas niet alleen. De Goedheiligman is door zijn leeftijd afhankelijk geworden van de hulp van de vrienden die hij door de jaren heen heeft gemaakt – om de cadeaus te vervoeren en zijn entree in de Amsterdamse Poort zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarom schakelt hij ieder jaar de hulp in van Hulpklaasjes: jonge bewoners van Zuidoost die van gezelligheid houden en een lach op de gezichten van de aanwezigen toveren wanneer zij voorbij lopen.