Zwarte Piet Is Racisme-Campagne

De Zwarte Piet is Racisme-campagne markeert het begin van de tweede antiracisme golf in Nederland. De bewustwordingscampagne werd op 1 juli 2011 geïnitieerd door medeoprichters van Stichting Nederland Wordt Beter (dichter Jerry Afriyie & kunstenaar Raul Balai) en kunstenaar Quinsy Gario, om zwarte piet-racisme en institutioneel racisme in Nederland aan te kaarten. Stichting Nederland Wordt Beter heeft als doel van het Sinterklaasfeest een inclusief feest te maken, voor alle kinderen en volwassenen in Nederland. Dit doel wordt nagestreefd door bewustwording te creëren over de figuur van zwarte piet en zijn rol in het Sinterklaasfeest. Ons uiteindelijke streven met de campagne is het aanpassen van de figuur zwarte piet en het aanpakken van Institutioneel anti-zwart racisme in Nederland.

Klik op de verschillende campagne activiteiten om meer te lezen:
KOZP is een collectief van Zwarte Piet Is Racisme-Campagne en Stop Blackface. Deze organisaties houden zich met verschillende activiteiten bezig, maar in de strijd tegen zwarte piet heeft KOZP één doel: “KOZP eist zichtbare verandering van het racistische figuur zwarte piet. Zolang deze verandering op zich laat wachten, zullen wij de aandacht hiervoor blijven opeisen door middel van vreedzaam protest bij de landelijke Sinterklaasintocht.”

KOZP werd in 2014 geïnitieerd door: Zwarte Piet Is Racisme-Campagne (een initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter), Stop Blackface en Zwarte Piet Niet.

Wilt u ons volgen of meer weten over dit initiatief ? Ga nu naar de website van Kick Out Zwarte Piet en neem contact met ons op!

Steeds meer scholen ontwikkelen richtlijnen voor een inclusief Sinterklaasfeest. Toch weten veel scholen niet hoe ze het Sinterklaasfeest kunnen vormgeven, hebben ouders moeite met het onderwerp bespreekbaar maken en staan leraren onvoldoende geïnformeerd voor de klas. Om scholen hierbij te helpen, ontwikkelden wij een onderwijstool om dit belangrijke gesprek te voeren. Zodat er binnen de school een dialoog plaats kan vinden om het Sinterklaasfeest weer voor iedereen, groot en klein, een geweldig feest te maken!

Wilt u het onderwerp bespreekbaar maken op uw school of een bijdrage leveren? Ga nu naar de website van Feest Voor Alle Kinderen en neem contact met ons op!

Om een breed gedragen verandering van zwarte piet te bewerkstelligen, zet de Zwarte Piet Is Racisme-campagne naast protesten ook in op educatie en bewustwording. Daarvoor is er een lespakket over de geschiedenis van Sinterklaas en zwarte piet, een onderwijspakket over het Nederlandse slavernijverleden en worden gastlessen en presentaties gegeven op scholen in het primair, voortgezet en hoger onderwijs en bij instellingen en bedrijven.
Wilt u meer weten over dit initiatief of een bijdrage leveren? Ga nu naar naar de website van Sint in Amsterdam-Zuidoost en neem contact met ons op!

In 2011 vond het festival ‘Zwart van Roet’ plaats in Amsterdam, bestaande uit een expositie, een filmavond, debatten, een leesgroep en een feest. Het evenement had als doel bij te dragen aan een constructieve discussie rondom het Sinterklaasfeest. ‘Zwart van Roet’ plaatst het Sinterklaasfeest en de figuur zwarte piet in een bredere maatschappelijke en historische context, onder andere door een expositie met werk van diverse kunstenaars. De expositie is gecombineerd met een historisch overzicht van de Sinterklaasviering en geopolitieke en sociale gebeurtenissen.

Momenteel is de tentoonstelling niet te bezichtigen. Wilt u de expositie tentoonstellen? Neem dan contact met ons op!

Wil jij een bijdrage leveren aan een positieve verandering van het Sinterklaasfeest en maak je je sterk voor een feest zonder zwarte piet? Stuur dan een brief naar de school van je kinderen, je gemeente, burgemeester of andere bedrijven/instanties waar je zwarte piet tegenkomt. We hopen het je daarmee gemakkelijker te maken om het gesprek aan te gaan. Je kunt de brieven uiteraard naar eigen inzicht aanpassen.
Mocht je er behoefte aan hebben, dan biedt Stichting Nederland Wordt Beter graag haar hulp aan om mee te denken of een vervolggesprek aan te gaan met de betreffende instantie. Schroom dus niet om met vragen of opmerkingen contact met ons op te nemen.

Voorbeeldbrief Burgemeester
Voorbeeldbrief Hotel
Voorbeeldbrief Kinderopvang/crèche
Voorbeeldbrief Restaurant/Cafe
Voorbeeldbrief School/voorschool
Voorbeeldbrief Werk
Voorbeeldbrief Winkels

Bekijk hier de brief die je automatisch aan jouw burgemeester kunt sturen.

Veelgestelde vragen

Zwarte Piet is een figuur gebaseerd op de stereotyperende weergave van zwarte mensen in de 19de eeuw. Zijn verschijning refereert direct aan de Nederlandse geschiedenis van kolonialisme en slavernij. Ondanks de vele verhalen die er bestaan over de oorsprong van zwarte piet is dit de enige plausibele verklaring voor zijn tegenwoordige uiterlijk.

De meeste Nederlanders en Belgen zijn opgegroeid met zwarte piet en hebben hier fijne herinneringen aan. Omdat daarnaast de geschiedenis van kolonialisme en slavernij op onze scholen onvoldoende behandeld wordt, is het niet verwonderlijk dat mensen het racistische karakter van zwarte piet’s uiterlijk niet erkennen.

Wij geloven dat het tijd is om afscheid te nemen van de racistische stereotypering die zwarte piet heet. Het is tijd dat het Sinterklaasfeest een vrolijk feest wordt voor iedereen. We zijn vastberaden om van ‘Zwarte Piet’ gewoon ‘Piet’ te maken, een figuur zonder raciale bijsmaak, en onze kinderen een traditie mee te geven die de tand des tijds kan doorstaan. Tot aan de 19de eeuw werd Sinterklaas eeuwenlang gevierd zonder zwarte piet, dus we weten dat dit mogelijk is.

Helaas komt racisme in Nederland nog steeds voor. Racisme is meer dan alleen zichtbaar verbaal of fysiek geweld. Het is niet alleen een verzameling individuele incidenten, maar ook iets dat in de samenleving geworteld is en dat we (vaak onbewust) accepteren en waar we aan deelnemen. Zwarte piet is hier een voorbeeld van.

Protest tegen zwarte piet was er al in jaren ’30 en groeide gestaag in de jaren ‘60 en ’70, vooral ten tijde van de Surinaamse onafhankelijkheid en de komst van veel mensen uit deze voormalige kolonie naar Nederland. Vanaf dat moment is er terugkerend protest tegen de figuur geweest, maar nog niet op grote schaal. Door het internet en de aandacht in de media, is het protest nu zichtbaarder en worden steeds meer mensen zich bewust van de racistische kanten van zwarte piet.

De Zwarte Piet is Racisme-campagne begon op 1 juli 2011 en kreeg veel aandacht na de arrestatie van twee van de oprichters, Jerry Afriyie en Quinsy Gario, omdat zij een t-shirt met de leus ‘Zwarte Piet is Racisme’ droegen bij de nationale intocht van Sinterklaas in november van dat jaar.

Heb je zelf een vraag?

Laat het ons weten. Klik hier.