Kick Out Zwarte Piet (KOZP)

KOZP is een collectief van Zwarte Piet Is Racisme-Campagne en Stop Blackface. Deze organisaties houden zich met verschillende activiteiten bezig, maar in de strijd tegen zwarte Piet heeft KOZP één doel: “KOZP eist zichtbare verandering van het racistische figuur Zwarte Piet. Zolang deze verandering op zich laat wachten, zullen wij de aandacht hiervoor blijven opeisen door middel van vreedzaam protest bij de landelijke Sinterklaasintocht.”

KOZP werd in 2014 geïnitieerd door: Zwarte Piet Is Racisme-Campagne (een initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter), Stop Blackface en Zwarte Piet Niet.

Meld je aan en Protesteer mee.

Klik op de verschillende opties om meer te lezen
nog te vullen
nog te vullen
nog te vullen
nog te vullen

Veelgestelde vragen

Zwarte Piet is een figuur gebaseerd op de stereotyperende weergave van zwarte mensen in de 19de eeuw. Zijn verschijning refereert direct aan de Nederlandse geschiedenis van kolonialisme en slavernij. Ondanks de vele verhalen die er bestaan over de oorsprong van Zwarte Piet is dit de enige plausibele verklaring voor zijn tegenwoordige uiterlijk.
De meeste Nederlanders en Belgen zijn opgegroeid met Zwarte Piet en hebben hier fijne herinneringen aan. Omdat daarnaast de geschiedenis van kolonialisme en slavernij op onze scholen onvoldoende behandeld wordt, is het niet verwonderlijk dat mensen het racistische karakter van Zwarte Piet’s uiterlijk niet erkennen.

Wij geloven dat het tijd is om afscheid te nemen van de racistische stereotypering die Zwarte Piet heet. Het is tijd dat het Sinterklaasfeest een vrolijk feest wordt voor iedereen. We zijn vastberaden om van ‘Zwarte Piet’ gewoon ‘Piet’ te maken, een figuur zonder raciale bijsmaak, en onze kinderen een traditie mee te geven die de tand des tijds kan doorstaan. Tot aan de 19de eeuw werd Sinterklaas eeuwenlang gevierd zonder Zwarte Piet, dus we weten dat dit mogelijk is.

Helaas komt racisme in Nederland nog steeds voor. Racisme is meer dan alleen zichtbaar verbaal of fysiek geweld. Het is niet alleen een verzameling individuele incidenten, maar ook iets dat in de samenleving geworteld is en dat we (vaak onbewust) accepteren en waar we aan deelnemen. Zwarte Piet is hier een voorbeeld van.

Protest tegen Zwarte Piet was er al in jaren ‘40 en groeide gestaag in de jaren ‘60 en ’70, vooral ten tijde van de Surinaamse onafhankelijkheid en de komst van veel mensen uit deze voormalige kolonie naar Nederland. Vanaf dat moment is er terugkerend protest tegen de figuur geweest, maar nog niet op grote schaal. Door het internet en de aandacht in de media, is het protest nu zichtbaarder en worden steeds meer mensen zich bewust van de racistische kanten van Zwarte Piet.

De Zwarte Piet is Racisme-campagne begon op 1 juli 2011 en kreeg veel aandacht na de arrestatie van twee van de oprichters, Jerry K.L. Afriyie (Kno’Ledge Cesare) en Quinsy Gario, omdat zij een t-shirt met de leus ‘Zwarte Piet is Racisme’ droegen bij de nationale intocht van Sinterklaas in november van dat jaar.

Quinsy Gario was een van de oprichters van ‘Zwarte Piet is Racisme’. Hij is sinds 2012 niet meer betrokken bij de campagne.

Heb je zelf een vraag?

Laat het ons weten. Klik hier.