Video’s

Home / Video’s

Nederland Wordt Beter lanceert een videoboodschap aan alle mensen die het sinterklaasfeest een warm hart toedragen. Wij hopen met dit filmpje nogmaals duidelijk te maken dat we voor de viering zijn, maar pleiten voor een aanpassing die het feest leuk maakt voor iedereen en niet slechts de meerderheid. In het filmpje hoor je Jerry Afriyie.

Op woensdag 29 februari 2012 vond in het C.E.C gebouw in Amsterdam Zuidoost de bijeenkomst: ‘Zuidoost Kijkt naar de Toekomst: Zonder Zwarte Piet’ plaats. Het publiek ging in gesprek over de mogelijkheden om het Sinterklaasfeest aan te passen, zodat het racistische element Zwarte Piet plaats maakt, en er ruimte is voor saamhorigheid onder alle inwoners.

Zolang de uiterlijkheden die refereren aan het Nederlandse verleden van slavernij en kolonialisme nog steeds bestaan en getolereerd worden, blijft Zwarte Piet racistisch en zal kritiek op de figuur blijven bestaan. In het kader hiervan presenteert ‘Nederland Wordt Beter’ Arie Boomsma, Fresku, Kleine Viezerik en vele anderen in ‘Zwarte Piet is Racisme’.

Jerry Afriyie heeft voor Nederland Wordt Beter zijn gedicht ‘5 december’ op film voorgedragen, speciaal voor de Sint. Het filmpje en het gedicht illustreren de duistere kant van ons nationale feest. Door de racistische elementen in de figuur Zwarte Piet wordt een groep Nederlanders buitengesloten en steeds meer (witte) Nederlanders schamen zich voor Zwarte Piet.